Korang tahu tak macamana diorang buat telur ayam palsu nie??
3.Kuning telur yang palsu tadi dituang kedalam acuan
4.Direndam dalam kalsium karbonat
5.Kulit telur dibuat dan dibentuk dengan merendam didalam lilin parafin dan seterusnya dibiarkan sehingga kering
6.Siap…Kulit telur palsu amat mudah untuk pecah berbanding telur ayam original..
Untuk pengetahuan anda,banyak gelembung kecil terbentuk semasa menggoreng telur tiruan ini.Memang susah nak bezakan dan rasanya juga lebih enak daripada telur sebenar..
So bagaimana nak kenalpasti telur tiruan nie??
- Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
- Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
- Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
- Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
- Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
- Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
- Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
- Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Comments
Post a Comment